De ene rechtsbijstandverzekering is de andere niet

De ene rechtsbijstandverzekering is de andere niet

In tal van situaties kan een conflict ontstaan waarbij juridische bijstand goed van pas komt. Met een rechtsbijstandverzekering kun je zaken uit handen geven en zijn de meeste kosten gedekt. Maar let erop dat de voorwaarden passen bij jouw voorkeuren. Niet verzekerd en toch gedoe? Dan biedt ‘prepaid’ rechtshulp je alsnog wat zekerheid.

Boos, belazerd, beduusd. Als je rechtsgevoel wordt aangetast vliegen de emoties alle kanten op. En het kan je overal overkomen: op je werk, in het verkeer, bij een aankoop of verbouwing. Dan is het fijn als je kunt terugvallen op een juridisch expert die voor jouw rechten opkomt. Dat gebeurt sowieso alleen wanneer sprake is van een ‘onvoorziene omstandigheid’, dus iets waarvan je niet al zeker was toen je de polis afsloot. En verder hangt het af van je verzekering en de voorwaarden. Goed daar even tijdig bij stil te staan.

Wanneer nuttig?
Van onvoorziene omstandigheden weet je natuurlijk juist niet óf en wanneer ze voorkomen. Spelen er geen grote belangen dan is een verzekering misschien niet nodig. Anderzijds, ongelukken liggen in een klein hoekje. Sta je voor een flinke uitgave of wijziging in je situatie — bijvoorbeeld de aankoop van een woning of een ingrijpende verbouwing — dan is er meer kans op een conflict, met een forse financiële impact. Verzekerd zijn van rechtsbijstand geeft dan een gerust gevoel.

Wat er gedekt is, verschilt per verzekeraar. Soms dien je je aanvullend te verzekeren voor arbeidsconflicten of bijvoorbeeld hulp bij een scheiding, door een mediator of advocaat (zie hierna). Bij andere aanbieders valt er wat te kiezen wat betreft de modules die voor jou van belang zijn. Denk aan:

  • Wonen
  • Arbeid en inkomen
  • Belasting en vermogen
  • Consument (bv web-aankopen)
  • Mediation bij een scheiding
  • Verkeer

Besparen op de premie
Meer modules kosten natuurlijk meer premie. Het is goed om na te gaan wat echt nodig is. En wat elders al gedekt is. Vakbondsleden kunnen vaak al terugvallen op juridische bijstand in kwesties rond werk en uitkering. Dekt je rechtsbijstandverzekering conflicten in het verkeer, dan is het niet nodig die bij je autoverzekering aan te vinken.

Met het aanvaarden van een bepaald eigen risico kun je soms premiekorting krijgen. Weeg dat af: een fractie minder per maand versus alsnog een flink bedrag zelf betalen wanneer je aanspraak maakt op de verzekering. Het voldoen van de premie per kwartaal, of (half) jaar levert soms ook wat korting op.

Het kostenplafond varieert per verzekeraar en dat heeft gevolgen voor de zogenaamde vrije advocaatkeuze

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.