Eindelijk zon, maar hoe zijn je panelen verzekerd?

Steeds meer huiseigenaren investeerden de afgelopen jaren in zonnepanelen. Goed voor het milieu én voor een aanzienlijke besparing op de energierekening. Dat wil je graag zo houden. Als trotse eigenaar van een ‘PV-installatie’ is het daarom belangrijk te begrijpen welke verzekeringen je helpen je investering te beschermen.

In zijn offerte noemde je installateur het misschien een fotovoltaïsche installatie (PV) die zonlicht omzet in elektriciteit. In de volksmond spreken we van zonnepanelen.

Onderdeel van de opstal
Zonnepanelen vallen standaard onder de opstalverzekering, zeker als ze vastzitten aan het huis. Bij veel verzekeraars zijn zonnepanelen die op de grond staan namelijk niet of slechts beperkt gedekt. Ze zijn in de regel voor een hoog bedrag meeverzekerd. Bij een enkele maatschappij is dat standaard bedrag echter aan de lage kant, bijvoorbeeld € 5.000. Een hogere dekking vergt dan een meer-premie.

Soms zijn haarscheurtjes microcracks) uitgesloten
Soorten schade
Doorgaans zijn zonnepanelen tegen de meest gangbare vormen van schade verzekerd. Toch zijn er verschillen. Soms zijn alleen de gevolgen van storm of blikseminslag gedekt onder ‘weersinvloeden’ en kost uitbreiding iets extra’s. Zo is onzichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes (of microcracks) soms uitgesloten. Deze kunnen een gevolg zijn van hagel. Vind je dit belangrijk, kijk dan er dan je polis op na of vraag het je verzekeringsexpert.

Mislopen energieopbrengst
Schade of een defect aan je panelen kan leiden tot geen of een verminderde opbrengst. Gebeurt dat ‘s zomers dan kun je een flinke terugbetaling mislopen op je eindafrekening — zeker zolang je nog kunt salderen. Sommige, maar lang niet alle opstalverzekeraars bieden hiervoor een vergoeding. En daarbij gelden dan beperkingen: bij de een is dat tot maximaal 26 weken na de schadedatum, anderen beperken zich tot maximaal € 1.500 of € 2.500 per gebeurtenis.

Heb je een appartement of huur je een woning die is voorzien van zonnepanelen? Ook dan loop je kans zonne-opbrengst mis te lopen. Normaal gesproken ontbreekt in deze gevallen een (eigen) opstalverzekering. Slechts bij een enkele verzekeraar volgt er dan een vergoeding voor energieverlies, indien de gebeurtenis valt onder de dekking van je inboedelverzekering.

Vaker dekking
Vergoeding voor productieverlies is wel iets wat meer partijen overwegen in te voeren. Je verzekeringsexpert kan je daarover inlichten.

Buiten de opstal
Bij een meerderheid van de aanbieders is het mogelijk eigen zonnepanelen bij te verzekeren onder de inboedelverzekering. Dat is handig als je geen opstalverzekering hebt omdat je huurt of een appartement bezit. Als je weet of meent dat je zonnepanelen onder het ‘eigenaars- of huurdersbelang’ vallen, moet je toch even opletten. Het kan zijn dat het standaard bedrag hiervan ontoereikend is voor de investering die je deed. Bovendien vallen ook andere verbeteringen aan de woning binnen dit bedrag en dan is er al snel sprake van een te lage dekking.

Schade aan derden
De kans is gelukkig niet groot, maar áls je een ander schade berokkent zijn de gevolgen dat soms wel. Bijna alle volwassenen hebben daarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Ook schade doordat er zonnepanelen van je dak waaien valt hier in principe onder. Naarmate het weer extremer wordt en de installatie ouder, neemt de kans hierop toe. En dan blijken er opmerkelijk verschillen tussen de verzekeraars. Dat zit o.a. in wat men als ‘storm’ aanmerkt.

Bij storm is er sprake van overmacht en hoeft schade niet te worden vergoed. De meeste verzekeraars volgen de richtlijnen van de branche en spreken van stormschade vanaf windkracht 7. Enkele partijen hebben die grens al opgerekt naar wat heftiger omstandigheden en wijze claims pas af vanaf windkracht 9/10 of zelfs 11/12 (orkaankracht). Ook in dit opzicht valt dus iets te checken en te kiezen. Informeer vrijblijvend bij Zuidema Verzekeringen.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.