Europa sneeuwzeker, maar is je reisverzekering ook op niveau?
Op de pistes ligt momenteel precies zoveel sneeuw als je mag verwachten. Toch leidden betere condities rond de kerst niet tot minder ski-ongelukken. Een ongelukje ligt altijd in een klein, glad hoekje (van de skibar). Of achter een onverwacht Buckeltje. Ben je de pisang als jij met de banaan naar beneden moet, of is alles goed verzekerd? Schade aan je ski’s, het ziekenhuis en een eventuele gipsvlucht? Je auto? En wat als jij die schade bij een ander veroorzaakt?
Vorig jaar Kerst waren veel pistes gesloten door gebrek aan sneeuw, vooral in skigebieden onder de 2.000 m en in de noordelijke Alpen. Dit gaf extra drukte op de pistes die nog wel open waren, met heel wat ongelukken tot gevolg. Nu zijn de skicondities gunstiger, maar dat trekt ook meer skiërs naar de Alpen. Europ Assistance registreerde dit seizoen daarom hetzelfde aantal ‘ski-dossiers’. Geniet ervan als je nog gaat, maar zorg voor een goede verzekering voor het geval dat!
Zelf gewond bij een ongeval
De rekening van de eerste hulp of een buitenlands ziekenhuis kun je in eerste instantie indienen bij je zorgverzekeraar. De (verplichte) basisverzekering dekt de kosten van spoedeisende medische hulp, tot maximaal het Nederlandse tarief. Alleen zijn er in wintersportgebieden vaak privéklinieken waar de tarieven (aanzienlijk) hoger liggen. Ook is niet alles ‘spoedeisend’. Andere, of hogere kosten worden dan alleen gedekt binnen een aanvullend pakket.
Door meer skiërs toch hetzelfde aantal ‘ski-dossiers’ als vorig jaar
Europ Assistance (analyse Kerstvakantie)
Sinds de aanleg van onze wereldberoemde Deltawerken maken experts zich opnieuw zorgen: het veranderende klimaat leidt vaker tot extreme weersomstandigheden. Milieumaatregelen die deze veranderingen tegengaan zijn dus belangrijk, extra beschermende maatregelen ook. Fysiek en financieel. Zo kwam begin 2023 het idee van een ‘overstromingspool’ weer bovendrijven.
Wintersportdekking
Een aanvullende verzekering dekt het deel dat je reguliere zorgverzekering niet vergoedt. Ook gedekt zijn de extra kosten van repatriëren, bijvoorbeeld met een ‘gipsvlucht’, wanneer je niet met eigen vervoer terug naar Nederland kunt. Een wintersportdekking kan zelfs een uitkering geven voor reeds gemaakte kosten waarvan je geen gebruik maakt, zoals vervoerskosten en niet genoten dagen tijdens de wintersportvakantie. En kent je reisverzekering een ‘aanvullende dekking Medische kosten’, dan dekt deze ook je verplichte eigen risico van je zorgverzekering.
Aansprakelijk voor andermans schade
Raakt iemand anders door jouw toedoen op de piste betrokken bij een ongeval? Dan kan zijn of haar verzekeraar de medische kosten op jou verhalen. Dat gaat natuurlijk al snel om een flink bedrag. Verstandig dus dat je je verzekert tegen deze aansprakelijkheid. Eventuele kinderen zijn daarbij tot hun 18e — of zolang ze uit- of thuiswonend studeren — meeverzekerd op de polis van hun ouder(s). Overigens is er geen dekking als een ongeval het gevolg is van roekeloos gedrag of als je de piste opgaat onder invloed van drank of drugs.
In Italië verplichte AVP
Sinds 1 januari 2022 geldt voor de wintersport in Italië een extra verplichting. Je moet op de piste kunnen laten zien dat je een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) hebt afgesloten. Dat begint al bij het verkrijgen van een skipas, ook als die bij de prijs is inbegrepen. Zonder AVP-verklaring wordt die niet afgegeven. En dat geldt voor alle gezinsleden of de hele vriendenclub.
Suis je in Italië onverzekerd tegen aansprakelijkheid de piste af dan riskeert je een boete van € 150 én kun je je skipas kwijtraken. Ter plekke bijverzekeren kan meestal wel — voor ca € 3,- per dag per persoon — maar is niet altijd nodig. Vaak zal een (digitale) kopie van je AVP-polis volstaan. Wil je het zeker weten, vraag dan je verzekeringsexpert om een zogenaamde ‘Confirmation of Cover’, dan kan de Italiaanse piste-politie het zeker lezen.
Schade aan je skispullen
Misschien raken je board of ski’s kapot door een ongeluk, maar wil en kun jij wel weer de piste op. Je kunt er dan voor kiezen bij de lokale sportzaak nieuw materiaal te kopen. Wanneer je reisverzekering een bagagedekking kent, kun je deze kosten declareren en krijg je de dagwaarde van je oude ski’s of board vergoed. Je kunt er ook voor kiezen de resterende dagen materiaal te huren. Zo kun je meteen kijken of dat bevalt. De huurkosten kun je declareren bij je reisverzekering, maar let op: alleen voor zover die de dagwaarde van je oude set niet te boven gaat.
Leg alles vast
Tenslotte nog een laatste tip. Gebeurt er wat ter plekke, leg namen e.d. goed vast en maak voor de zekerheid wat foto’s. Het kan ook geen kwaad vooraf even de polisvoorwaarden door te nemen van je zorg-, reisverzekering en de aanvullingen hierop. Net als die van je AVP. En heb je vragen? Steek dan je licht op bij je verzekeringsexpert.
Winterbanden verplicht
Ga je met de auto, besef je dan dat winterbanden in Duitsland en Oostenrijk tot 15 april verplicht zijn bij winterse wegomstandigheden, zoals sneeuw, ijs, en gladheid. In Zwitserland moet je bovendien (passende) sneeuwkettingen bij je hebben. In Frankrijk wordt dat met speciale borden aangegeven in sommige bergachtige gebieden. Ook in Italië zijn winterbanden verplicht onder barre omstandigheden. Je herkent winterbanden aan een sneeuwvlokje aan de zijkant. Dit komt ook wel voor bij zogenaamde all-season banden, maar niet bij allemaal.
Ga ook na of je voldoende verzekerd bent voor pechhulp in het buitenland en eventuele repatriëring van de auto. De Italiaanse hagelstenen van afgelopen zomer liggen nog vers in het geheugen.