HELP MIJN MAN IS KLUSSER!

Wat is er verzekerd als je thuis gaat klussen?

Is je huis toe aan een make over? En denk je erover die klus zelf te klaren? Leuk als dat lukt, maar er kan altijd wat misgaan. Welke schade is er dan verzekerd? En hoe zorg je voor de juiste dekking als het stof straks is opgetrokken?

Voor de meeste huishoudens werd het leven het afgelopen jaar best duurder. Energie, boodschappen en ook bouwmaterialen stegen in prijs. Daarbij liep de wachttijd voor vakmensen ook nog eens op. Online vind je dan ook tal van tips en filmpjes over hoe je met zelf klussen geld kunt besparen. Of verstandig is? Blijkbaar stelt ruim 60% van de Nederlanders klussen in huis uit, juist vanwege het ontbreken van kennis. Zo weet één op de vier Nederlanders niet hoe hij of zij een lamp op moet hangen. En als de lamp eenmaal hangt, weet ruim een derde niet hoe deze aangesloten moet worden op stroom — aldus onderzoek door een webshop in lampen eind november. Maar misschien steek jij binnenkort toch je handen uit de mouwen?

Klussen kent risico’s
Stoor je je aan dat oude behang op de muur, of heb je behoefte aan meer ruimte, voor een kind of omdat thuiswerken best beviel? Dan is het tijd voor een opknapbeurt of een heuse verbouwing. Besteed je dat officieel uit aan een professional en gaat er iets mis, dan kun je deze aansprakelijk stellen. De bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering dekt dan normaal gesproken de schade. Als je zelf klust, of dat met vrienden doet, ligt dat anders. Aan welke risico’s moet je denken, en wat is er gedekt?

Zet bij grotere klussen je inboedel op een veilige plek, desnoods in een tijdelijke opslag

Aansprakelijkheidsverzekering
Je boort een gat in de muur en het water spuit eruit. Je duwt iets te hard om die nieuwe vaatwasser op zijn plaats te krijgen en er breekt wat af. Je sloopt een muur die toch dragend blijkt te zijn. Eén ding is zeker: schade die ontstaat door jouw toedoen kun je niet claimen onder je eigen aansprakelijkheids­verzekering.

Ook als een gezinslid, vriend of kennis je helpt, is er lang niet altijd dekking. Het hangt er vanaf of de polis­voorwaarden van zijn aansprakelijkheids­verzekering een vriendendienst­clausule kennen. In dat geval kun je de ander aansprakelijk stellen en keert diens verzekering de veroorzaakte schade uit. Houd wel rekening met een maximum aan de dekking. Vaak is dat € 12.500,-, soms € 25.000,-.

Dekking inboedelverzekering
Eenvoudig gezegd behoren alle spullen die je kunt verplaatsen in en om je huis tot de inboedel. Het gaat dan om zaken van jezelf, je partner, kinderen of andere mensen waarmee je als gezin woont. Dingen die vastzitten aan je huis, zoals de inbouwapparatuur in je keuken of een gelijmde parketvloer, behoren hier niet toe. Die vallen onder de opstal: je woonhuis, schuur of garage — zie kader.

Inboedelschade

Ontstaat er als gevolg van het doe-het-zelven schade aan je inboedel, dan is deze niet verzekerd. Dus vallen je lamellen kapot tijdens het ophangen? Dan zijn die niet gedekt. Ontstaat de schade niet rechtstreeks door het klussen, dan is er meestal wel dekking. Bijvoorbeeld als je de nieuwe lamellen hebt klaargezet om op te hangen, en je deze per ongeluk omstoot als je langs loopt. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Neem dus beter het zekere voor het onzekere, zeker als het risico op schade groot is.

Extra uitgebreid versus all-risk: de meeste mensen hebben een ‘extra uitgebreide’ opstal- of woonhuisverzekering. Deze biedt dekking tegen schade als gevolg van o.a. diefstal en brand en storm, maar dekt niet schade die ontstaat door kluswerkzaamheden. Bij een ‘all-riskpolis’ is die schade door eigen schuld wel gedekt. In ieder geval voor zover de schade onverwacht ontstaat, zoals door onhandigheden. De polisvoorwaarden zijn leidend over wat er valt onder de dekking, of daarvan is uitgesloten. Informeer bij twijfel bij je verzekerings­expert wat er gedekt is en niet.

Informeer je verzekeringsadviseur
Knap je alleen een kamer op, dan heeft dat geen grote invloed op de waarde van je woning. Ga je flink verbouwen — denk aan een nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw of garage — dan moet er mogelijk wat worden gewijzigd in je opstal- of inboedel­verzekering. Het is dan verstandig vóóraf even contact op te nemen met je adviseur. Die vertelt je hoe het zit met de dekking tijdens de verbouwing.

Vergeet ook niet te vragen hoe je je garantie tegen onderverzekering behoudt wanneer jouw klus met succes is geklaard. Je wilt tenslotte voorkomen dat je maar een deel vergoed krijgt, in het onverhoopte geval van schade.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.