Hoe beginnend bestuurders besparen op de verzekeringspremie

Hoe beginnend bestuurders besparen op de verzekeringspremie

Sinds 1 juli kost benzine veertien cent extra, bovenop een toch al fikse meerpremie voor je auto­verzekering. Als jonge bestuurder vormen de hoge kosten van autorijden een uitdaging. De verzekering is vaak aanzienlijk hoger dan voor andere leeftijds­groepen. Maar er is hoop. Met een paar stappen kun je de kosten verlagen en dat rijdt wel zo relaxed.

Verzekeringsmaatschappijen baseren hun premies op schadecijfers en leeftijds­categorieën. Dat is waardoor jongeren een hoger tarief krijgen. Jonge bestuurders (tot 24 jaar) lopen statistisch gezien een hoger risico lopen schade te veroorzaken of betrokken te raken bij een ongeval. Maar ook andere factoren hebben invloed op de premie.

Wat kun je doen?

Ten eerste, let op de keuze van je auto. Het gewicht en vermogen van de auto spelen een grote rol bij het bepalen van de premie. Verzekerings­maatschappijen zien zwaardere en snellere auto’s als een groter risico voor ongevallen, wat resulteert in hogere premies. Een lichtere auto met minder pk’s zorgt voor een gunstiger premie. Voor jonge bestuurders geldt er vaak een maximumvermogen — de grens kan per verzekeraar wat verschillen. Daarboven is de auto niet of alleen tegen een hoge premie verzekerbaar.

Verzekeren op naam van de ouders is verleidelijk maar wordt beschouwd als verzekeringsfraude, met ernstige gevolgen

Zorg er verder voor, dat jouw auto op je eigen naam is verzekerd en niet op die van je ouders. Van belang is wie de gebruikelijke bestuurder is. Verzekeren op naam van ouders is verleidelijk vanwege lagere premies, maar het kan ernstige gevolgen hebben. Het wordt beschouwd als verzekerings­fraude en kan leiden tot weigering van uitkering bij schade en zelfs tot opzegging van de verzekering. Daarbij mis jij de opbouw van schadevrije jaren en de daarmee samenhangende premiekorting.

Opname in het EVR-register

Verzekeringsfraude leidt ook tot een EVR (externe verwijzing registratie) op jouw naam. Dit maakt het moeilijk elders een verzekering af te sluiten. Afhankelijk van de ernst van de fraude kan dit 1 tot 8 jaar duren. Of er een EVR op jouw naam staat kun je kosteloos inzien bij Stichting CIS ⎆

Schadevrije jaren

Hoe meer jaren je zonder schade rijdt, des te lager wordt je premie. Het opbouwen van schadevrije jaren is dus van groot belang. Als je een kleine schade hebt gereden, kan het daarom verstandig zijn deze zelf te betalen in plaats van een claim in te dienen bij de verzekering. Zo behoud je je opgebouwde schadevrije jaren en kan je premie lager blijven. Twijfel je hierover? Vraag Zuidema Verzekeringen om even mee te rekenen.

Wie is beginnend bestuurder?

De definitie van een beginnende bestuurder verschilt tussen de wet en verzekerings­maatschappijen. De wet hanteert een termijn tot vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. De meeste verzekerings­maatschappijen beschouwen iemand tot en met 24 jaar als beginnende bestuurder. Haalde je op je 17e al je rijbewijs dan val je bij hen dus zeven jaar in de hogere risicoklasse.

Dekking

Welke schade er gedekt is, verschilt per type autoverzekering. Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) dekt alleen schade die je aan een ander veroorzaakt. Dat is doorgaans goedkoper dan een polis met beperkt Casco, of een all-risk verzekering. Overweeg wat het beste bij jouw situatie past. Er gelden wat vuistregels, afhankelijk van de leeftijd van de auto, maar beter bel je even met je verzekerings­adviseur voor persoonlijk advies.

Het belang van een inzittendenverzekering

Vraag Zuidema Verzekeringen ook naar het verschil tussen de twee soorten inzittenden­verzekeringen. Qua uitkering kan dat veel uitmaken. En vergis je niet, zo’n verzekering is niet alleen van belang voor je passagiers, maar vooral voor jouzelf. Hetzelfde geldt voor de ‘opzittenden­verzekering’ voor motoren en scooters.

Andere factoren

Het merk auto en je woonplaats zijn ook punten waar verzekeraars op letten bij het bepalen van je risicoprofiel en premie. In de Randstad en met name Zuid-Holland betaal je meer dan in de noordelijke provincies. Maar dat verschilt per maatschappij. Dus verhuis je, of ruil je je auto in, laat dan ook even checken of je premie elders voordeliger kan.

Doe je voordeel met deze tips en rijd — en verzeker je — verstandig. Zuidema Verzekeringen kent nog een partij die je kan verzekeren als je een bijzonder risicoprofiel krijgt. Maar beter voorkom je zo’n status. De premie is hier namelijk 3-4 maal zo hoog en je moet die direct een paar maanden vooruit betalen.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.