Hou inbrekers buiten de deur tijdens de donkere feestdagen

Hou inbrekers buiten de deur tijdens de donkere feestdagen

Op lange termijn daalt het aantal woninginbraken maar rond de Kerst is dat ‘traditioneel’ tweemaal hoger dan anders. Hoe voorkom je de komende dagen problemen als je niet thuis bent. En welke goede voornemens zet je op je lijstje voor 2024?

Het aantal woninginbraken daalt gelukkig nog steeds wat — criminelen verplaatsen hun activiteiten meer naar online, zoals oplichting via whatsapp, nep-webshops en verkoopplatforms. Toch vindt er jaarlijks bij een op de vijftig mensen een inbraakpoging plaats. Dat zijn een kwart miljoen Nederlanders. Mensen voelen zich daarna vaak minder veilig en hun vertrouwen in anderen krijgt een knauw. De inbraak kan slaapproblemen of angstklachten geven. De gevolgen zijn het grootst als er ook echt was is gestolen, aldus het CBS.

De steeds kortere dagen in aanloop naar de eindejaars­­festiviteiten zorgen voor extra gezelligheid in huis. Deze periode is echter ook ideaal voor het inbrekersgilde. Dit slaat liefst in de schemering zijn slag. Het is dan al wel donker, maar nog niet uitgestorven op straat. Waar kun je op letten om ongenode gasten buiten de woning te houden? Zie hieronder onze zeven tips.

Waardevolle spullen registreren? Zo’n checklist maken is heel handig.

Ministerie van Justitie & Veiligheid (stopheling.nl)

Doe deuren op slot en ramen dicht

Maak er een goede gewoonte van: draai bij het verlaten van de woning altijd de deur op slot. Trek je hem alleen dicht dan is het voor een beetje inbreker — en daarmee insluiper — een koud kunstje hem te openen. Met een stuk ijzerdraad of betaalpasje is-ie zo binnen. Denk ook om de achterdeur, of de schuifpui. En de tuinpoort. Is alles achter op slot? Een beschutte plek is bij inbrekers namelijk favoriet. Wees ook voorzichtig met ramen. Ventileren is goed, maar een raam op een kiertje is zo open, zelfs op een bovenetage.

Leg vuilcontainers of een losse ladder vast

Een schuin dak, regenpijp, of muurtje… Sommige inbrekers zijn ware geveltoeristen. Daarvoor zijn een bovenetage, balkondeur, of dakterras net zo kwetsbaar. Zorg dat ook daar de ramen en deuren dicht zijn en maak het dieven niet te gemakkelijk. Wat zie je zelf rond de woning? Een vuilcontainer, losliggende ladder of ander ‘opstapje’? Leg die zo mogelijk aan de ketting. Dat geldt uiteraard ook voor fietsen en scooters die buiten blijven staan.

Doe of je thuis bent

Met de gordijnen dicht is één lamp soms al voldoende om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Een stikdonker huis rond etenstijd geeft ‘s winters het tegenovergestelde signaal. Ben je er niet om de lichten aan te doen? Tijdschakelaars koop je al per drie voor een tientje en voor iets meer koop je bijvoorbeeld een WiZ Smart Plug. Hiermee leg je het aan/uit-schema vast via je smartphone, en kun je dat ook controleren en aanpassen op afstand, bijvoorbeeld vanaf kantoor of een vakantieadres.

Ben je langer van huis? Laat de buren dan even de post en kranten van je mat halen en je gordijnen ’s avonds dicht doen. Ook daarmee voorkom je signalen van afwezigheid. Om dezelfde reden deel je vakantiekiekjes op sociale media misschien beter achteraf, of alleen binnen je vriendenclub.

Tuinverlichting schrikt ook af

Wie onderweg is met duistere bedoelingen staat niet graag in de spotlight. Een (automatische) lamp bij de voordeur én in de achtertuin schrikt af. Gebruik die dus — of schaf er een aan. Ook hier dient gemak de mens. Met een bewegingssensor floept de lamp aan als er iemand in de buurt komt, ook prettig voor als je zelf in het donker thuiskomt. Of gebruik tuinverlichting met een schemerschakelaar. Led-lampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 85% minder stroom dan halogeen­verlichting. Een nacht lang branden kost dus maar een fractie van voorheen. Onverlaten laten je huis dan sneller links liggen.

Houd kostbaarheden uit het zicht

Breng inbrekers niet in verleiding. Werp eens een blik naar binnen in je eigen huis. Wat ligt er ‘voor het grijpen’? Berg laptops en andere draagbare apparatuur op als je de woning verlaat of naar bed gaat. Breekt of sluipt er toch iemand in dan maakt die zich graag snel weer uit de voeten. Een portemonnee in de gang of tablet op tafel zijn dan zó meegenomen. Autosleutels idem dito. Andere gewilde objecten zijn horloges, fotocamera’s en sieraden. Berg ze op, zo mogelijk achter slot en grendel, als gewoonte. En zet ook binnen je (elektrische) fiets op slot of vast, met het sleuteltje uit het zicht. Een beetje rommelige huiskamer geeft een bewoonde indruk. Trek dus niet alles strak als je langere tijd van huis bent. Dát voornemen mag je dus alvast schrappen.

Registreer je spullen met een app

De politie heeft een handige app gemaakt waarmee je de serienummers van je spullen kunt registreren. Ook eigendommen zonder serienummer kun je er in registreren, met een foto. Dit is niet alleen handig na diefstal, maar bijvoorbeeld ook na een brand.

DOWNLOAD DE REGISTRATIE-APP

Investeer in extra veiligheid

Anti-inbraakstrips achter je deurkozijn (tegen het ‘flipperen’ met een bankpasje) en dievenklauwen op de ramen klinken als logische belemmeringen. Een slot uiteraard ook. Toch beschermt niet elk deurslot even goed. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) onderzoekt en keurt de sterkte en inbraak­werendheid van sloten. Sloten met een 1 of 2 sterren keurmerk zijn minimaal drie minuten bestand tegen kwaadwillenden met eenvoudig tot complexer gereedschap. Toch bieden ze geen weerstand tegen het zogenaamde ‘kerntrekken’, een populaire methode om de cilinder van een slot te kraken.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) raadt daarom een SKG slot met 3 sterren aan. Bij voorkeur in combinatie met veilig hang- en sluitwerk. Aanvullend kun je een alarm of beveiligingscamera overwegen.

Zorg voor een goede woonverzekering

Van diefstal is sprake als iets zonder toestemming van de eigenaar wordt weggenomen met de bedoeling het niet terug te geven. Voor dekking binnen je inboedelverzekering hoeft daarbij geen sprake te zijn van braak. Toch is het goed na te gaan of je huidige polis nog past bij je omstandigheden. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Soms is een uitgebreidere dekking verstandig, of is er korting mogelijk.

Bij sommige verzekeraars is er minder dekking als je in een grote stad woont of gaat wonen.  Meer algemeen zijn computer- en/of audiovisuele apparatuur standaard vaak maar beperkt gedekt. Duurdere spullen kun je dan aanvullend verzekeren, net als sieraden, geld en waardepapieren, antiek en andere kostbaarheden. Voldoet je huis aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm (voor elektronische beveiliging), dan krijg je bij bepaalde inboedelverzekeraars 5 tot 15% korting op je premie.

Doe je voordeel met deze tips en geniet van prettige feestdagen en een gelukkig en veilig nieuwjaar.

Kerst piekt qua inbraken

Vier op de vijf keer woninginbraken wordt gepleegd door ‘gelegenheids­inbrekers’. Die slaan pas toe als er iets interessants op hun pad komt. Volgens beveiligingwijzer.nl vindt slechts 13 procent van de inbraken ’s nachts plaats. Ruim 60 procent gebeurt tussen 15:00 en 19:00 uur. Het weekend blijkt risicovoller dan doordeweeks. Tijdens de komende feestdagen is de kans op een inbraak nog 1,5 tot 2 maal zo hoog, maar pieken de inbrekers vroeger: Eerste Kerstdag vinden de meeste inbraken tussen twee en vier in de middag plaats, terwijl inbrekers op Tweede Kerstdag iets eerder actief zijn, rond één uur. Op Oudejaarsdag is dat tussen vijf en acht uur ‘s avonds en op Nieuwjaarsdag rond één uur ’s nachts én twaalf uur ’s middags.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.