Je tuin… wat is daarin nu eigenlijk verzekerd?

Je tuin… wat is daarin nu eigenlijk verzekerd?

Nu de krokussen uit de grond schieten brengen velen hun tuin in gereedheid om te gaan genieten van het buitenleven. Koel drankje in je loungeset. In de zon of onder de parasol? Of thuiswerken aan de terrastafel. ’s Avonds een BBQ en nog even klinken rond een vuurkorf? Super gezellig zo’n tuin, maar… welke spullen zijn er eigenlijk verzekerd?

Het is te hopen dat niets je buitenpret bederft, maar niets is zeker. Zeker buiten niet. Storm, een onweersbui, een brutale vogel, een iets te enthousiast buurkindje, de vlam-in-de-barbecue-pan… En dan is er ook nog kans op een ongenode gast die het op je tuinset of elektrische fiets heeft gemunt. Wel zo prettig als je weet wat er is verzekerd en waar je recht op hebt. Je verzekeringspolis geeft daarover uitsluitsel. Schade aan een schutting, tuinhuis of andere bebouwing vallen vaak onder je opstalverzekering. Hieronder gaan we in op de inboedelverzekering.

Wat is buiten gewoon goed verzekerd?

Wat buiten hóórt te staan, hoef je niet binnen op te bergen. Schade door diefstal of vandalisme daarvan wordt gewoon vergoed. Je loungeset hoef en kun je ’s avonds niet naar binnen te tillen. De losse kussens misschien beter wel. Denk verder aan:

  • Tuinmeubelen – tafels, stoelen, parasols, de barbecueset, buitenspeelmeubels, een plantenkas, de droogmolen (inclusief het wasgoed) en een buitenkachel
  • Tuingereedschap – je schep, schop, hark, kruiwagen tot en met zakken tuinaarde in de schuur
  • Tuindecoratie – sierverlichting, een fontein, vogelbadjes, tuinbeelden
  • Spullen die buiten aan het huis (of je schuur) vastzitten – lampen, zonwering, antenne, zonnepanelen, vlaggenhouder/-stok (maar niet de vlag)

Inboedelverzekering

Hoewel de meeste van je spullen binnen staan, vallen deze ook onder de inboedelverzekering wanneer ze in je tuin, op je balkon, de galerij of je eigen terrein rondom het verzekerde woonhuis staan. Toch komt niet alles voor vergoeding in aanmerking. Je polis is leidend, maar denk aan dit soort zaken:

Wat veroorzaakt de schade?
Kijk je in de tuin op je tablet naar de Olympische spelen? Succes Oranje! Maar laat je die tablet daarna liggen en pikt een dief hem mee dan krijg je geen uitkering. Ook niet als-ie er nog wel ligt, maar stuk is door een zomerse bui. Of als je hem uit frustratie kapot gooit. Glipt hij per ongeluk uit je zonnebrandhanden of loopt hij warm door een constructiefout? Dan ben je wel verzekerd.

De invloed van de natuur
Houd buienradar in de gaten, want schade door weersinvloeden valt buiten de inboedelverzekering, net als schade door een dierenplaag. Dus krijg je geen vergoeding wanneer slakken je slakroppen opeten. En niet voor omgewaaide gereedschapskasten, weggespoelde planten, een verzakt terras, of stukgehagelde tuinmeubelen.

De zorg voor je spullen
Wat voor binnen geldt, geldt des te meer voor buiten: je moet je zaken wel goed onderhouden. Zak je door je teakhouten tuinstoel vanwege een fabricagefout? Geen probleem. Maar volg je niet de onderhoudsvoorschriften dan kan dat een uitkering blokkeren.

En de BBQ?

Helaas vallen BBQ’s niet altijd onder de polis. Vaste barbecues, zoals ingebouwde units, en buiten­keukens worden soms als onderdeel van het huis beschouwd en vallen daarmee onder de opstal­verzekering. Draagbare barbecues worden meestal als inboedel beschouwd. Die zet je ‘s avonds dus beter binnen, en soms is er alleen dekking als je ze met een slot verankert. Je polis geeft uitsluitsel over de dekking in je tuin. Gaat het om een kostbare liefhebberij, zorg dan voor zekerheid en raadpleeg je verzekerings­expert.

Vergoeding

Er is dus geen dekking bij opzet, grove nalatigheid, natuurlijke oorzaken of achterstallig onderhoud. Is er wel dekking, dan hangt de uitkering af van de dagwaarde van wat er beschadigd of gestolen is. Dat verschilt per verzekeraar, maar veelal krijg je boven de 40% de nieuwwaarde of vervangingswaarde uitbetaald en daaronder de dagwaarde.

Fiets in de tuin niet verzekerd

Hoe goed je je fiets ook op slot zet, in de buitenlucht valt hij niet onder je inboedelverzekering. Ook niet je eigen tuin. Van een vergoeding bij diefstal kan alleen sprake zijn als je tweewieler in een afgesloten stalling stond — een schuur of garage dus — én er sprake is van inbraak. Ook moet je hiervan aangifte doen. Gezien het prijskaartje van sommige e-bikes en racefietsen is voorzichtigheid (en een aparte fietsverzekering en/of ‘tracker’) dus geboden.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.