Meer ongevallen op de piste, wat is er verzekerd?

De sneeuw op de pistes is dit jaar ver te zoeken, of vooral hoog. Gevolg? Extra drukte en meer ongevallen, zeker bij papsneeuw en stenen, of verijsde pistes. Ben je de pisang als jij met de banaan naar beneden moet, of is alles goed verzekerd? Schade aan je ski’s, het ziekenhuis en een eventuele gipsvlucht? En wat als jij die schade bij een ander veroorzaakt?

Gisteren meldde NOS.nl dat meer Nederlanders dit jaar op skivakantie een ongeluk lijken te krijgen op de skipiste. De ANWB Alarmcentrale kreeg in de kerstvakantie zo’n 30 procent meer meldingen dan een jaar eerder. Toen gingen er wel minder mensen op wintersport vanwege de corona-beperkingen. Maar ook de geringe sneeuwval tot nu toe speelt een rol, terwijl de grote trek richting de Alpen, Dolomieten en verder nog op gang moet komen.

Zelf gewond bij een ongeval
De rekening van de eerste hulp of een buitenlands ziekenhuis kun je in eerste instantie indienen bij je zorgverzekeraar. De (verplichte) basisverzekering dekt de kosten van spoedeisende medische hulp tot maximaal het Nederlandse tarief. Wees je ervan bewust dat de tarieven in sommige landen hoger liggen en dat niet alles ‘spoedeisend’ is. Andere, of hogere kosten worden dan alleen gedekt binnen een aanvullend pakket.

30% meer ski-ongelukken dan vorig jaar

ANWB Alarmcentrale

Wat niet wordt vergoed kun je verhalen op je reisverzekering, mits je die hebt afgesloten voor de vakantie, of als die doorlopend dekking biedt. Ontstaat het ongeval op de piste — bij het skiën, snowboarden, of bijvoorbeeld rodelen — dan is er wel een aanvullende wintersport­dekking nodig. Anders zijn de meerkosten alsnog voor je eigen rekening.

Eigen risico verzekerd

Kent je reisverzekering een aanvullende dekking Medische kosten, dan dekt deze ook je verplichte eigen risico van je zorgverzekering.

Aansprakelijk voor andermans schade
Raakt iemand anders door jouw toedoen op de piste betrokken bij een ongeval? Dan kan zijn of haar verzekeraar de medische kosten op jou verhalen. Dat gaat natuurlijk al snel om een flink bedrag. Verstandig dus dat je je verzekert tegen deze aansprakelijkheid. Eventuele kinderen zijn tot hun 18e, of zolang ze uit- of thuiswonend studeren, meeverzekerd op de polis van hun ouder(s). Overigens is er geen dekking als een ongeval het gevolg is van roekeloos gedrag of als je de piste opgaat onder invloed van drank of drugs.

AVP in Italië verplicht

Sinds 1 januari 2022 geldt voor de wintersport in Italië een extra verplichting. Je moet op de piste kunnen laten zien dat je een aansprakelijkheids­verzekering particulieren (AVP) hebt afgesloten. Dat begint al bij het verkrijgen van een skipas, ook als die bij de prijs is inbegrepen. Zonder AVP-verklaring wordt die niet afgegeven. En dat geldt voor alle gezinsleden of de hele vriendenclub.

Suis je in Italië onverzekerd tegen aansprakelijkheid de piste af dan riskeert je een boete van € 150 én kun je je skipas kwijtraken. Ter plekke bijverzekeren kan meestal wel, bij het loket voor de skipassen. Dat kost ca € 3,- per dag per persoon, maar is niet altijd nodig. Vaak zal een (digitale) kopie van je AVP-polis volstaan. Wil je het zeker weten, vraag dan je verzekerings­expert om een zogenaamde ‘Confirmation of Cover’, dan kan de Italiaanse piste-politie het zeker lezen.

Schade aan je skispullen
Misschien raken je board of ski’s kapot door een ongeluk, maar wil en kun jij wel weer de piste op. Je kunt er dan voor kiezen bij de lokale sportzaak nieuw materiaal te kopen. Wanneer je reisverzekering een Bagage­dekking kent, kun je deze kosten declareren en krijg je de dagwaarde van je oude ski’s of board vergoed. Je kunt er ook voor kiezen de resterende dagen materiaal te huren. Zo kun je meteen kijken of dat bevalt. De huurkosten kun je declareren bij je reisverzekering, voor zover die de dagwaarde van je oude set niet te boven gaan.

Leg alles even vast

Gebeurt er wat ter plekke, leg namen e.d. goed vast en maak voor de zekerheid wat foto’s. Het kan ook geen kwaad vooraf even de polis­voorwaarden door te nemen van je zorg- en reisverzekering en de aanvullingen hierop. Net als die van je AVP. En heb je vragen, neem even contact op met Zuidema Verzekeringen.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.