Met slippers achter het stuur, verzekerd of niet?

Met slippers achter het stuur, verzekerd of niet?

Spijtig genoeg is je vakantie afgelopen. Je bent zojuist terug­gekomen uit dat prachtige, zonnige paradijs en moet nog snel even langs de supermarkt voor wat hoognodige boodschappen. Zonder erbij na te denken, stap je in de auto, nog steeds met je teenslippers aan. Ergens in je gedachten hoor je een stem zeggen: “Rijden op slippers! Als je een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd!” Maar is dat eigenlijk wel waar?

Het besturen van een voertuig met slippers kan gevaarlijke verkeers­situaties veroorzaken. Slippers kunnen bijvoorbeeld achter het pedaal blijven haken of er vanaf glijden. Bovendien heb je minder precisie in het doseren van het gaspedaal met slippers aan. Met geschikte schoenen kun je de auto veel beter onder controle houden. Niet voor niets verwisselen dames hun hoge hakken soms voor sneakers als ze achter het stuur kruipen — leg die dan uiteraard niet onder je stoel, maar aan de passagierskant. Dan komen ze niet alsnog tussen je pedalen. Datzelfde geldt voor slippers die je uitschopt omdat je liever met blote voeten rijdt.

Hier niet specifiek verboden

Ondanks mogelijke risico’s is het rijden met slippers in Nederland, wettelijk gezien, niet verboden. Je riskeert er dus geen boete mee. Ook staat er bij geen enkele verzekerings­maatschappij iets specifieks over in hun polisvoorwaarden. Maar dat zegt niet alles: er is wel bepaald dat er geen dekking is bij schade als gevolg van gevaarlijk of roekeloos rijgedrag. Daar zou rijden met slippers onder kunnen vallen. Verzekeraars gaan er bovendien van uit dat je er alles aan doet om veilig en verantwoord te rijden. Dat omvat ook het dragen van geschikt schoeisel, zelfs als dit niet expliciet wordt vermeld.

Er is geen dekking bij schade door gevaarlijk of roekeloos gedrag

In het buitenland wel

Spanje en Frankrijk zijn veel strikter op dit gebied. In deze landen beschouwt de overheid het rijden op slippers als een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid en is het bij wet verboden. Als je het toch doet, loop je het risico op een boete van € 90. Een boete wil je voorkomen, maar schade of erger uiteraard zeker. En het risico daarop is dus niet denkbeeldig.

Verzekerd of niet?

Als je met slippers rijdt en schade oploopt, kun je mogelijk nog steeds een vergoeding krijgen, omdat het niet expliciet is uitgesloten van de dekking. Echter, als blijkt dat het ongeval is veroorzaakt door het dragen van slippers tijdens het rijden, kan de verzekeraar besluiten dat jouw schade niet volledig wordt vergoed of zelfs helemaal niet. Bovendien kan schade aan anderen gedeeltelijk of volledig op jou worden verhaald.

Geschikt schoeisel

Neem altijd het zekere voor het onzekere als je de auto instapt en doe dat met geschikte schoenen. Als het buiten te warm is voor je sneakers, trek ze dan aan tijdens het rijden en neem je slippers mee. Je kunt dan op je bestemming van schoeisel wisselen. Op die manier blijf je veilig op de weg en kun je bij aankomst genieten van de zomerzon!

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.