Ziekenhuisopname of arts op vakantie niet altijd vergoed!

Ziekenhuisopname of arts op vakantie niet altijd vergoed

Ga je binnenkort op vakantie buiten Nederland? Check dan (ruim) voor vertrek hoe je ziektekostenverzekering een opname in een buitenlands ziekenhuis vergoedt. Je vakantie onderbreken voelt extra bitter met een rekening van duizenden euro’s in je koffer terug. Waar moet je rekening mee houden en welke maatregelen neem je?

Vakantie is een tijd van genieten. Niet zelden gaan Nederlanders daarbij een stapje verder dan in hun routine thuis. Langer in de zon, een ouzootje extra, wat exotisch eten op straat, of avontuurlijk sporten. Een ongeluk ligt in een klein hoekje, maar treft toch elk jaar weer vele landgenoten, helaas. Gebeurt je dat in bijvoorbeeld Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland of Zwitserland dan vliegen de ziektekosten al snel uit de pan. Net als in populaire bestemmingen verder weg, zoals de VS, Canada of Thailand. Ook de nasleep kan in de papieren lopen.

Torenhoge kosten
Medische kosten in het buitenland kunnen aanzienlijk zijn, vooral als je in een privé-kliniek belandt. Een blindedarmoperatie in de VS (Californië) kost je zomaar € 50.000 — twintig keer zoveel als in Nederland. In ‘goedkoop’ vakantieland Turkije ben je bij een gebroken been met gemak € 10.000 meer kwijt dan het gangbare tarief thuis. En een buikgriep in Spanje? Daarvoor reken je zomaar viermaal zoveel af als de € 1.934 die daar in Nederland voor staat. Zonder goede dekking is de rest voor eigen rekening.

Een gebroken been kost je in Turkije zomaar 10.000 euro meer dan thuis

Beperkte dekking
Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft een werelddekking: als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijf je verzekerd voor zorg. Toch dekt je zorgverzekering sommige kosten misschien niet helemaal, of helemaal niet. Het moet gaan om zorg die niet kon wachten tot je weer terug bent in Nederland. En men kan bijvoorbeeld alleen de kosten dekken tot het bedrag dat een vergelijkbare behandeling in Nederland zou hebben gekost. Dit kan betekenen dat je een aanzienlijk deel van de kosten zelf moet betalen. Bij dekking is onder de basisverzekering betaal je sowieso het eerste deel van de kosten uit je eigen risico, als daar nog iets van open staat.

Soms direct betalen
In Nederland helpt men je eerst en laat de rekening vaak nog maanden op zich wachten, of gaat die rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Elders is dat wel anders. Niet zelden moet je de arts of het ziekenhuis direct betalen, of verlangt men zelfs een betaling of borg voor men de behandeling zelfs maar start. Niet alleen ver weg, ook in sommige EU-landen is direct betalen gebruikelijk. Zie de tabel op deze EU-website ⎆ en kies je vakantieland.

Dure repatriëring
In plaats van met je eigen auto, camper, motor, of je chartervlucht is het soms noodzakelijk om teruggebracht te worden naar Nederland voor verdere behandeling of herstel. Repatriëring kan erg duur zijn. Zeker als er medische begeleiding nodig is, en/of transport per vliegtuig. Als je verzekering deze kosten niet dekt, kunnen de repatriërings­kosten flink oplopen.

Nu regelen
Om hoge kosten te voorkomen en goed voorbereid te zijn, kun je de volgende doen:

  • Controleer je ziektekostenverzekering ⏵ Lees de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering zorgvuldig door om te zien welke dekking er geldt voor buitenlandse ziekenhuisopnames. Neem contact op met je verzekeringsagent of de maatschappij als je hierover vragen hebt.
  • Overweeg een aanvullende verzekering ⏵ Als je ziektekostenverzekering beperkte dekking biedt voor buitenlandse ziekenhuisopnames, kun je overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten die deze kosten wel vergoedt. Let op de voorwaarden en de hoogte van de premie.
  • Sluit of controleer je reisverzekering ⏵Een reisverzekering biedt extra dekking voor medische kosten in het buitenland. Controleer welke medische kosten gedekt zijn en of de verzekering ook repatriëring naar Nederland vergoedt.
  • Regel dekking buiten de EU ⏵ Als je buiten de Europese Unie reist, sluit dan een reisverzekering af die ook medische kosten dekt. Controleer de voorwaarden en zorg ervoor dat de verzekering voldoende dekking biedt voor ziekenhuisopnames in de landen die je bezoekt en voor repatriëring.
  • Neem een Europese zorgpas (EHIC) mee ⏵ Reis je binnen de Europese Unie, neem dan je Europese zorgpas (EHIC) mee. Vraag deze zo nodig aan. Met deze pas kun je in veel gevallen gebruikmaken van medische zorg tegen dezelfde voorwaarden als de inwoners van het land waar je verblijft. Maar let op: alleen de behandelingen waar je thuis recht op hebt, worden vergoed en tot maximaal de kosten van de behandeling in eigen land. Soms is dat minder dan de betaalde kosten.

Niet in privézorg
De EHIC wordt alleen geaccepteerd door artsen en ziekenhuizen die onder het openbare zorgstelsel vallen. In de privézorg is de kaart niet bruikbaar. Doe je een beroep op privézorg, dan moet je altijd de volle prijs van de behandeling zelf betalen, vaak ook ter plekke. Eventueel volgt dan thuis een gedeeltelijke vergoeding.

Schakel hulp in
Gaat er iets mis tijdens de vakantie? Neem bij een ziekenhuisbezoek of -opname altijd eerst contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar óf reisverzekeraar. Daar kan men je laten weten of mogelijke kosten onder de dekking van je verzekering vallen. Ook kan men beoordelen of het ziekenhuis waar je naar toe wil, wel betrouwbaar is. Het maakt niet uit of je belt met je reis- of zorgverzekeraar. Hun brancheorganisaties sloten dit jaar het ‘Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeraars 2023 t/m 2025’, dat regelt dat degene met wie je contact opneemt je ook namens de andere partij helpt. Dat staat natuurlijk los van wat er gedekt is.

Wil je onverwachte hoge kosten voorkomen als je naar het buitenland reist, dan is het belangrijk dat je je goed oriënteert en de juiste maatregelen neemt. Het lezen van voorwaarden en uitsluitingen is niet altijd even gemakkelijk. Je verzekeringsexpert kan je daarover goed informeren en zorgen dat de diverse dekkingen perfect op elkaar aansluiten.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.