ZO MAAK JE ENERGIEBESPARING OOK LEUK VOOR TIENERS

Zo maak je energie besparen ook leuk voor tieners

18 november 2022

In een huis met tieners staat er altijd wel ergens een deur open. En brandt er licht in lege kamers en staan pc’s continu aan. Ook wordt er niet echt functioneel gedoucht. Pubers zijn vooral bezig met zichzelf. Hoe krijg je dan energiebesparing bespreekbaar en aantrekkelijk? Door hun belevingswereld te gebruiken. Maak van energie besparen een leuk, spannend spel en je krijg ze vast wel mee!

 

1. “Doe als de laatste man in Fortnite het licht uit”

Speelt je puberzoon Fortnite dan moet hij proberen tijdens de verschillende spelrondes zo lang mogelijk te overleven en als laatste man over te blijven. Betrek dit spel eens bij je pogingen om energiezuiniger te leven. Laat je zoon, als laatste op zijn kamer, het licht en zijn scherm uitdoen als hij naar beneden komt om te eten. Is dat gelukt? Dan is een Fortnite-overwinningsdansje op z’n plaats!

Het uitdoen van lichten in kamers waar je niet bent, kan je helpen je energierekening te verlagen en zo geld te besparen. Je verlengt ook de levensduur van je lampen, waardoor je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen, wat je opnieuw geld bespaart. Ook nog eens goed voor de V-Bucks…

 

2. “Ontdek als in Among Us wie van je huisgenoten stiekem aan het mollen is”

Vooral tijdens corona was Among Us erg populair. In het spel zit een saboteur die de andere spelers uit de weg wil ruimen. Het speelt zich af op een ruimteschip en om te kunnen ontsnappen, kunnen spelers opdrachten uitvoeren om het schip of de thuisbasis te repareren. Geef je kinderen opdrachten zodat ze de huisgenoot kunnen ‘ontmaskeren’ die stiekem de tv op stand-by laat staan of een lader in het stopcontact laat hangen. Wie ontdekt de mol?

Er zijn handige eco-stekkers op de markt die het gebruik van een bepaald apparaat inzichtelijk maken. Zo’n energiemeter kost €10 à €15. Je plugt het in het stopcontact en je sluit er een apparaat op aan. Je ziet direct het verbruik op de eco-stekker. Zo maak je je kinderen bewust dat een apparaat op stand-by toch nog stroom gebruikt. 

3. “Stel net als in SIMS automatische verlichting in”

In SIMS maken spelers virtuele mensen, Sims genoemd, aan en besturen hun dagelijks leven. Spelers bouwen huizen en moeten Sims in leven houden. Om minder energie te verbruiken kan automatische verlichting ingesteld worden. Als een Sim een kamer verlaat, gaan de lichten vanzelf uit. Laat je kind(eren) zelf bedenken hoe ze dit voor hun eigen kamer kunnen inregelen. Bijvoorbeeld met smartlampen op basis van locatie of tijd. Of met een bewegingsmelder. Het lichtknopje zelf bedienen kan natuurlijk ook!

Het licht uitdoen in ruimtes waar niemand is, is een kleine moeite die zeker op de lange termijn leidt tot een flinke energiebesparing. Dat kan bijvoorbeeld met geofencing, waarbij de lichten uitgaan als je een bepaald gebied uitgaat. Of met bewegingsmelders.

Ook interessant: Lees hoe Marcel slim gebruik maakt van domotica om te zorgen dat apparaten niet onnodig aan staan.

4. “Ga als cowboys uit Red Dead Redemption op zoek naar sluipverbruik”

Overleven in het gevaarlijke Wilde Westen valt niet mee, want het gevaar loert overal. Goed leren sluipen is dus wel een must. Dat kan ook door het huis. Loop samen met je kind door het huis om sluipgebruik te ontdekken. Zoek naar opladers die nutteloos in stopcontacten hangen, tv’s en schermen die op stand-by staan.

Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Ze verbruiken dus onnodig energie waar je wel voor betaalt. Dit sluipverbruik kan zo’n 10% innemen van je totale energierekening. Je kunt een bespaarstekker plaatsen bij apparaten die je moeilijk helemaal uit kan zetten. De bespaarstekker schakelt de stand-by stand volledig uit. Opladers kun je uit het stopcontact halen of je gebruik maken van een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. 

5. “Doe de FIFA-helden na en ga zelf voetballen (buiten!)”

Iedereen kent wel het voetbalsimulatiespel FIFA. Zitten je kinderen uren en uren te voetballen achter het scherm? Zet dan de pc’s en schermen eens uit en laat ze FIFA naspelen, buiten op het veldje om de hoek.

Bewegen is goed voor de gezondheid en het buiten zijn scheelt toch weer een paar uurtjes stroomgebruik in huis. Vooral beeldschermen verbruiken veel stroom. Zorg dus dat ze die altijd uitzetten. En als je kinderen lekker warm gerend weer binnen komen, scheelt dat ook weer in de stookkosten. Wist je dat je ook met bewegen beloond kunt worden? Met de a.s.r. Vitality app verdien je punten door stappen te maken of je hartslag te verhogen. Die punten kan je inwisselen voor cadeaubonnen.

6. “Hou een energybattle en kom in de League of Legends”

In dit computerspel zijn er twee teams die het tegen elkaar opnemen. Ieder team heeft een Nexus, een soort thuisbasis. Het team dat als laatste zijn Nexus nog bezit, heeft gewonnen. Verdeel je gezin in twee teams. Deel punten uit voor het sluiten van deuren, uitdoen van lichten of korter douchen. Denk ook na over strafpunten of straftaken voor degene bij wie de focus op energie besparen verslapt. Laat ze dan bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen of het vuilnis buitenzetten. Het team dat na 3 maanden de meeste punten heeft gespaard, krijgt iets leuks.

Gemiddeld douchen we 7,4 minuten. Door 5 minuten te douchen, bespaar je bij de huidige gasprijzen gemiddeld €140 per jaar. Op langere termijn zal dit de helft zijn. Gebruik een douchetimer of zet de timer van je telefoon op 5 minuten. 

7. “Bouw als in Minecraft aan een energiezuinig huis”

In Minecraft kunnen spelers gebouwen en voorzieningen bouwen. Maak tieners bewust van energieverspilling in huis. Maak per kamer een overzicht waar energie op bespaard kan worden en geef aan wat ze zelf kunnen doen. Laat ze op die manier bouwen aan hun eigen energiezuinige kamer. Het geld dat jullie na een half jaar hebben uitgespaard gaat naar een leuk uitje met het gezin.

Door je kinderen te vertellen waarop ze kunnen bezuinigen en waarom dat belangrijk is, maak je ze bewust van de gevolgen. Dan snappen ze waarom ze niet de hele nacht hun pc aan moeten laten staan of uren onder de douche moeten staan. Je kunt ze ook sluipverbruik daadwerkelijk laten voelen. Geef ze de oplader van hun smartphone in de hand. Want als de oplader in het stopcontact zit, maar niet in hun toestel, wordt de oplader na een tijdje warm. Dat is sluipverbruik.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.